Anteckningar från GALA 2019 i München

Mars 2019, München

Ännu en GALA-konferens (med fler än 500 deltagare – rekord!) är slut, och som vanligt kom vi tillbaka hem från München med massor av inspiration, tankar, insikter och idéer från alla möten och presentationer av begåvade och engagerade ledande aktörer inom branschen. Men också frågor. Många frågor.

Vart är vår bransch på väg? Vad kommer hända härnäst? Maskinöversättning, automatisering, artificiell intelligens. Framtiden har varit med oss ett tag nu, men vad innebär all den här tekniken för oss människor?

Det var mycket intressant att lyssna på den kloka Hélène Pielmeier från CSA Research och hennes föreläsning ”Debunking Myths about AI”, där hon förklarade att AI:s roll är att ta över enklare uppgifter från människor, och stödja människan vid mer avancerade. Hur kan vi så småningom applicera den här kunskapen i vårt företag?

Och även på István Lengyel, grundaren av Kilgray, . Om vi inte automatiserar och tänker smart kring användandet av den här fantastiska tekniken kommer vi att bli föråldrade. Motstånd är meningslöst! Var är företagen som inte anammade datorstödda översättningsverktyg när de kom idag? Vilka färdigheter behöver framtida projektledare ha?

Och fler frågor gällande maskinöversättning väcktes efter att ha varit på Diego Cresceris (vd på Creative Words) och Sara Grizzos (översättare) föreläsning om maskinöversättning. Hur hanterar vi maskinöversättning på bästa sätt för att engagera och utbilda efterredigerare?

För det som i slutändan faktiskt räknas är människorna, som vi lärde oss i avslutningstalet av Véronique Özkaya från LanguageWire. Det visste vi såklart redan. Projektledarna, säljteamet, översättarna och efterredigerarna, företagsledarna och alla andra inblandade i processen är där för att göra skillnad – alltid. Och där har vi rätt resurser.

Höjdpunkten för oss var att vi själva föreläste och delade våra erfarenheter av att utveckla verksamheten och öka kundnöjdheten och engagemanget i företaget genom att bli ISO-certifierade. Diskussionerna efteråt med jämförelser av andras utvecklingsarbete enligt ISO 9001:2015 var nog det allra bästa.

Nästa års evenemang är i San Diego. Vi hoppas vara på plats då också!

Ring mig Offert